schaduw

Michelle Bakker

Ambulant begeleider
"Zorgen dat het web heel blijft"

Tijdens mijn HBO opleiding SPH kwam ik als stagiair in een ambulant team bij Leviaan terecht en bleef vervolgens aan als woonassistent. Ik ben even gestopt in verband met de studie Orthopedagogische Wetenschappen die ik volg aan de UVA en kon daarna als woonbegeleider in de flexpool aan de slag. Inmiddels ben ik persoonlijk begeleider in de flexpool. In deze functie heb ik meer verantwoordelijkheden en zorg als spin in het web dat het web heel blijft en we goed samenwerken rondom de cliënt.

Diversiteit
Het leukste aan werken voor Leviaan is de diversiteit. Geen dag is hetzelfde. Ik werk met veel cliënten, collega’s en mensen van andere organisaties. Dat betekent steeds aanpassen en nieuwe strategieën inzetten. Ook familieleden bellen mij met vragen. Dit was in het begin wel spannend, omdat ik niet het verkeerde wil zeggen. Belangrijk is om zo open mogelijk te communiceren en met de cliënt te bespreken wat hij wil delen.

Crisis
Voor mij is de grootste uitdaging als een cliënt in een crisis zit, waarbij het even minder gaat. Ik ben de eerste die dan wordt gebeld. Als woonassistente pakte ik dat samen op, nu ben ik zelf diegene die de lijntjes uit zet om anderen erbij te betrekken en de cliënt te ondersteunen. Ook al werk ik solistisch, ik sta er nooit alleen voor. Er is altijd iemand te bereiken en veel is bespreekbaar. Ik vraag me soms af of ik het goed doe en heb op zulke momenten veel aan de dames van het flexbureau en de bureaudienst.

Goed uit de verf komen
Om goed uit de verf te komen bij Leviaan en überhaupt binnen de GGZ, is empathisch vermogen essentieel. Als een cliënt iets vertelt, dan veer en buig je mee, ook als je zelf anders zou handelen in die situatie. Je moet positief zijn, veel vragen stellen en aanvoelen wat de cliënt nodig heeft. Je moet initiatieven kunnen en durven nemen, open minded en assertief zijn.  

Typisch Leviaan?
Iedereen is heel betrokken en denkt mee. Je wordt echt gehoord. Leviaan werkt met een inwerkplan voor nieuwe medewerkers, dat is echt heel fijn. Ook krijg je een buddy toegewezen die je op weg helpt en loop je mee met een collega, bij een locatie of afdeling.  

Michelle Bakker, ambulant begeleider in de flexpool met een aantal vaste cliënten
In dienst sinds: oktober 2018